“LevenslanK” gaat om het aanpassen van eetgewoontes, die ons
met de tijd zijn aangeleerd, vaak versterkt door publiciteitscampagnes van
multinationals, die maar aan één ding belang hechten en dat is winst maken,
liefst zoveel mogelijk. Ze zijn zeker niet bekommerd om je gezondheid, wat ze
ook mogen beweren.
Verder heb ik een probleem met dieetgoeroes die dan liefst
nog met wetenschappelijke studies in de hand, beweren dat hun methodes het
evangelie bevatten. Vaak gaat het om uiterst beperkende diëten waarbij slechts
strikt omschreven voedingsmiddelen gebruikt mogen worden en andere helemaal
niet (lees nooit meer). Zo zijn er ook de combinatie-diëten waarbij bepaalde
voedingsmiddelen niet samen gegeten mogen worden. Zoals reeds gezegd, kan dit allemaal
leiden tot bepaalde tekorten in het lichaam, die ongezond zijn en waardoor de
drang naar eten enkel maar vergroot. Je valt er mogelijk wel van af maar ten koste
van wat eigenlijk? Hoe lang kan je dit trouwens volhouden? Weet ook dat voor
elke wetenschappelijke studie die het ene beweert, er een andere bestaat die
net het tegendeel beweert. Het is maar vanuit welke kant je het bekijkt en het je
goed uitkomt.
Dan heb je ook nog de wondermiddeltjes die je de hemel op
aarde beloven, vaak gebracht door een of ander mooi kind, in het bijzonder
actrice, model of zangeres. Zolang je nog in de paashaas gelooft, kan ik hier
niet veel tegen inbrengen. Vaak verdwijnen ze al snel met de noorderzon en is
er weer wat nieuws op de markt. Eerst kassa-kassa, dan boeken dicht en op naar
de volgende moneymaker.
En wat dacht U over “Light” producten? Als er “0%” op staat,
kan het best zijn dat men het heeft over het vetgehalte. Maar vet geeft smaak
en minder vet betekent dus minder smaak, dat men gaat compenseren door suiker
toe te voegen. Waar is men dan eigenlijk mee bezig?
Wees vooral kritisch in dat soort van informatie en gebruik
je gezond verstand. Het zal je al een heel eind op het goede pad helpen.
Het enige wat je eigenlijk moet weten en onthouden over
“LevenslanK” zijn de volgende
basisprincipes :
Ochtend :
begin met een glas water
Ontbijt :
2 sneetjes bruin brood met
confituur of kaas (<25% vet)
Tussendoortje voormiddag:
1 stuk fruit
Bananen, druiven, kersen,
pruimen max. 2 maal per week
Middag :
Gekookte of gestoomde
aardappelen
Gestoomde of gekookte groenten
(+ gestoofde ajuin of magere melksaus)
Alle soorten vis, kip of
kalkoen : 100 gram
Rood vlees : max. 1 maal per
week
Tussendoortje namiddag:
1 stuk fruit of Magere witte
yoghurt (+ vers fruit) of Potje magere vanillepudding
Avond :
4 sneetjes bruin brood
Rauwkost
Rauwe of gerookte vis (ook:
garnalen, zure haring, tonijn uit blik,…..)
Avond en middag kunnen gewisseld worden.
Tussendoortje avond :
1 glas vers fruitsap met pulp
En verder moet je rekening houden met:
·
Drink minstens 1,5 liter plat of spuitwater per
dag
·
Geen Light dranken
·
Verse producten kopen, geen producten uit blik
of bokalen
·
Eten op vaste uren (ook tussendoortjes)
·
Geen maaltijden overslaan (ook geen
tussendoortjes)
·
Langzaam eten en goed kauwen
·
Alleen eten als men aan tafel zit
·
Alles bereiden met zo weinig mogelijk vetstof
·
Nooit boodschappen doen met een lege maag
·
1 keer per week lichaamsbeweging
·
1 keer per week gewicht controleren
·
1 keer per week een volledige maaltijd zondigen
(niet dagelijks iets extra)
Zoals gezegd, wil ik jullie met mijn ervaring helpen door
een aantal gezonde gerechten en recepturen aan te reiken om de nodige variatie
in je eten te brengen met respect voor, en zonder afbreuk te doen aan de
bovenstaande punten. Recepten vind je terug op mijn site www.johanengelen.be
Geen opmerkingen:
Een reactie posten